Kokemusosaajaverkosto

Mikä on Päijät-Hämeen kokemusosaajaverkosto?

Päijät-Hämeen kokemusosaajaverkosto on alueella toimivien kokemusosaajien, heitä 
kouluttavien ja heitä hyödyntävien tahojen verkosto, joka pyrkii kehittämään alueen kokemusosaajatoimintaa.

Verkoston toimintaa koordinoi Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysturva ry

Verkostossa on ollut perustamisvaiheessa mukana Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Osallisuusohjelman toimeenpano-hanke, Menten Siivittämö-hanke, LAB-amk, Kokemustoimijaverkosto, Finfami ja alueella toimivia kokemusosaajia.

Verkosto on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.

Mikä on kokemusosaaja?

Kokemusosaaja on henkilö, jolla on oma kokemus haastavasta elämäntilanteesta, sairaudesta, vammasta tai muusta erityisestä haasteesta, ja joka haluaa jakaa kokemustaan auttaakseen toisia tai kehittääkseen palveluja, jotta toisilla olisi helpompaa.

Kokemusosaajalla tarkoitetaan tässä yhteydessä koulutettua kokemusasiantuntijaa tai koulutettua kokemustoimijaa. Koska näillä tehtävillä on hyvin samanlainen tehtävänkuva, on Päijät-Hämeessä päätetty käyttää yhtenäistä kokemusosaaja-termiä. 

Miksi pitäisi olla koulutettu kokemusosaaja?

Koulutus antaa valmiuksia toimia erilaisissa tehtävissä, erityisesti laajemmassa palvelujen kehittämistä koskevissa tehtävissä, myös palkallisesti. Kokemustaan voi jakaa ja erilaista osallisuutta toteuttaa myös vapaaehtoisesti, mutta Päijät-Hämeen kokemusosaajaverkosto haluaa nostaa esille erityisesti sitä, että koulutettu kokemusosaaja on arvokas työväline palvelujen kehittämiseen, joka kannattaa palkata työhön.

Muuta termistöä

Vertaistuki = samantyyppisessä elämäntilanteessa olevien tai olleiden vertaisten kokemusten ja tuen antamista. Ei tarvitse olla koulutettu tehtävään. Voi olla myös koulutetun kokemusosaajan antamaa tukea. Koulutetut kokemusosaajat voivat antaa vertaistukea toisilleen.

Kehittäjäasiakas = Kuka tahansa palvelujen kehittämisestä kiinnostunut palvelun asiakas esim. hyvinvointialueella, ei tarvitse olla  koulutettu tehtävään. Voi olla myös koulutetun kokemusosaajan toteuttamaa.

Mitä kokemusosaajaverkostossa tapahtuu?

Päijät-Hämeen kokemusosaajaverkosto on vuoden 2024 aikana kokoontunut kuusi kertaa ja on mm. 

•Määritellyt ja selkeyttänyt termejä

•Luonut tilannekuvaa alueen kokemustoimijoista

•Kartoittanut tarpeita

•Pitänyt Kokemusasiantuntija- ja toimijapäivän keväällä 2024

Pienempi ydinryhmä on työstänyt tarkemmin koulutuksen sekä kokemusosaajapankin kehittämistä. Näiden kehittäminen on vielä kesken.

Tapahtumista saat tietoa mm.

www.kumppanuusverkosto.fi/ajankohtaista 

Miten pääsen mukaan kokemusosaajaverkostoon?

Kokemusosaajana pääset mukaan helposti: tule mukaan tilaisuuksiin tai ilmoita kiinnostuksestasi sähköpostilla. Kokemusosaajana saat tietoa ja kutsuja tilaisuuksiin ja saat mahdollisuuksia esitellä osaamistasi, pääset verkostoitumaan, saat koulutusmahdollisuuksia, vertaistukea ja virkistystä.

Yhdistyksenä tai järjestönä, joka tuottaa kokemusosaajia, tarjoaa kokemusosaajakoulutusta tai hyödyntää kokemusosaaajia, voit myöskin tulla mukaan tilaisuuksiin tai ilmoittaa kiinnostuksesta sähköpostilla. Yhdistys tai järjestö saa näkyvyyttä omalle kokemustoiminnalle sekä mahdollisuuksia yhteiskehittämiselle ja yhteistyölle.

Julkinen toimija, koulutusorganisaatio tai yritys voi tulla mukaan mikäli haluaa hyödyntää kokemusosaajia ja kehittää alueen kokemusosaajatoimintaa. Tule mukaan tapahtumiin tai ilmoittaudu mukaan sähköpostilla.

Sähköpostiosoite: phsosturva@gmail.com 

Miksi hyödyntää kokemusosaamista?

Kokemusosaajalla on paitsi omakohtainen kokemus, myös koulutuksen kautta osaamista ja näkemystä siitä, miten asioita voidaan kehittää. Kokemusosaajan tarinan kautta monet voivat saada voimaa irtaantua omasta elämäntilanteestaan ja parantaa omaa elämäänsä, tai voimaa kestää omaa tilannettaan ja ymmärryksen siitä, että ei ole yksin - onkin joku, joka ymmärtää. Kokemusosaaja voi olla tarinan kertomisen lisäksi arvokas lisä työyhteisössä: hän voi esimerkiksi pitää omaa vastaanottoa, ja vaikka hän ei korvaakaan ammattilaista, voi asetelma olla vastaanotolla helpompi ja ihminen kokea tiedon vastaanottamisen helpommaksi vertaiselta. Kokemusosaaja voi olla kouluttamassa asiantuntijoita asiakasnäkökulman huomioimisessa tai palvelupolun epäkohtien korjaamisessa. Palvelujärjestelmän kehittämisessä kokemusosaaja voi tuoda erityisen näkökulman, joka ei muuten tulisi esille.

Kokemusosaajasta on moneksi!

Mistä löydän kokemusosaajat?

Päijät-Hämeessä kehitetään kokemusosaajapankkia, jonka avulla kokemusosaajat löytyvät jatkossa helposti. Kehittäminen on vielä kesken, mutta sillä välin löydät kokemusosaajan joko Kokemusosaajaverkoston tai alueella toimivien tahojen avulla.

Päijät-Hämeen kokemusosaajaverkosto 
puheenjohtaja Sirkku Hildén, phsosturva@gmail.com

Kokemustoimintaverkoston alueellinen ohjausryhmä
Päivi Kirjavainen, paivi.kirjavainen@finfamipaijathame.fi 

https://kokemustoimintaverkosto.fi/ 

Mente, Siivittämö-hanke
Ninni Reponen, projektipäällikkö, ninni.reponen(at)mente.fi, puh. 040 778 7902: sidosryhmäyhteistyö ja hankehallinto
Malla Juutinen, projektityöntekijä, malla.juutinen(at)mente.fi, puh. 040 778 1892: asiakasohjaus ja valmennus 

https://mente.fi/palvelut/siivittamo/ 

LAB ammattikorkeakoulu
Taina Heininen-Reimi, projektipäällikkö, taina.heininen-reimi (at) lab.fi

https://lab.fi/fi/projekti/siivittamo 

Homebase Lahti
Jouni Lehto, toiminnanjohtaja, 040 552 2957, Jouni@homebaselahti.fi

https://www.homebaselahti.com/ 

Miete ry/ Taiteen sulattamo
Eveliina Heinonen, kokemusasiantuntijakouluttaja, eveliina.heinonen@taiteensulattamo.fi  

https://taiteensulattamo.fi/kokemus-ja-vertaistoiminta/ 

https://www.mietery.fi/